Naučná stezka Šebeň

Všimli jste si, že z českých lesů ubývají dříve tak běžně se vyskytující mraveniště? Na naučné stezce Šebeň uvidíte mravenišť hned několik. A taky se dozvíte spoustu zajímavých informací o jejich stavitelích a obyvatelích – mravencích rodu Formica polyctena.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 3 km
Časová náročnost: 1 h
Období: léto

Za mravenci na Šebeň

Udělejte si příjemnou procházku po území přírodní památky Šebeň. Podél cest, okrajů porostů, pasek, průseků a dalších světlých stanovišť tu leží přes 1 200 hnízd mravence množivého neboli Formica polyctena. Právě Šebeň je největší známý jednolitý komplex mravenišť tohoto druhu mravence v České republice. 

Abyste se s těmito šestinohými tvorečky mohli seznámit co nejlépe, byla zde vytvořena naučná stezka. Její začátek leží za obcí Jívoví u Křižanova 600 m po silnici směrem na Radenice. „Mravenčí“ naučnou stezku dlouhou 3 km ujdete asi za 2 hodiny a potkáte na ní celkem 12 informačních panelů. Trasa je vyznačena na stromech a většina vede po velmi dobře přístupných lesních cestách. Vzít s sebou můžete klidně i pejska. V náročnějším terénu jsou pouze stanoviště č. 6 a 9, která se nachází mimo uvedenou trasu. Na začátek stezky se dostanete po lesní silničce dlouhé asi 1,5 km. Občerstvení pak najdete v penzionu Krásněves (otevřeno st–ne).

TIP: Průvodce k této naučné stezce je k dostání u Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSPO) Bory.

Foto: Brána Jihlavy