Síla nuly-Výstava obrazů Jana Pražana

Termín: 24. 1. - 3. 3. 2024

Místo konání: Třebíč

Od 25. 1. 2024 mohou návštěvníci Galerie Malovaný dům zhlédnout výstavu obrazů výtvarníka Jana Pražana s názvem Síla nuly.

Kontakt
Karlovo nám. 64,
674 01 Třebíč
49.215561, 15.878766Mapa


Jan Pražan je český malíř a výtvarník, absolvent ateliéru malby profesora Martina Mainera na brněnské Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického.
Výstava v Malovaném domě představí soubor obrazů a práce na papíře, které z převážné většiny vznikly v posledních dvou letech. Jedná se tedy o Pražanovu aktuální tvorbu. Kurátorsky na výstavě spolupracoval s Janem Freibergem, ředitelem Galerie Františka Drtikola v Příbrami.
„Vystavené práce vycházejí z vlastního dlouhodobého zkoumání procesů, zákonitostí a propojeností vnějšího i vnitřního světa." uvádí Jan Pražan. Jeho tvorba se opírá o zkušenosti pobytu v přírodě, které autor reflektuje i v rámci studia eko arteterapie. Ztišením a vystoupením z proudu myšlení se snaží navázat kontakt s místy v jeho blízkém i vzdáleném okolí. Vynořování následné zkušenosti se často velmi samovolným, procesuálním způsobem zjevuje při samotné malbě. „Někdy se jedná o poměrně rychlý přímý přenos, jindy se obrazy vynoří po delším čase, často i opakovaně." Tak se ve vystavených obrazech zjevují i mentální, duchovní obtisky tradic Indie a Jižní Ameriky, se kterými se dostal do kontaktu při návštěvě těchto zemí před lety. Malby budou doplněny právě vznikajícími linoryty z širšího cyklu inspirovaného ikonografií tarotové velké arkány.
Vernisáž výstavy proběhne ve středu 24. 1. v 17 hodin v Galerii Malovaný dům. Výstava potrvá do 3. 3. 2024.

Zdroj:https://www.mkstrebic.cz/vystavy/jan-prazan/