Ukázková školní přírodní zahrada ZŠ a MŠ Myslibořice

V roce 2004 vznikla první myšlenka vybudovat na místě nevzhledného školního dvora netradiční učebnu – přírodní zahradu, ve které najdou naši žáci prostor nejen pro výuku, ale i odpočinek pod širým nebem.

Kontakt

ZŠ A MŠ MYSLIBOŘICE
Myslibořice 170
67560 Myslibořice
region Třebíč
49.100407, 15.980540Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Nejdříve byl upraven terén, instalovány rozvody vody a zrekonstruovány nářaďovny, teprve pak se tvořily prvky přírodní zahrady. Postupem času jsme přírodní učebnu rozšířily o okrasný park a školní arboretum listnatých stromů.

Nyní má zahrada odpočinkovou část s dřevěnými lavicemi, které zastiňuje pergola, hřiště na drobné míčové hry a cvičební prvky. Odpočívat sem chodí žáci nejen o přestávkách, ale i žáci školní družiny. Výukovou část zahrady využívají žáci od jara do podzimu, odehrávají se tu nejen hodiny přírodopisu, ale i výtvarných a pracovních činností.

Přírodní učebna je rozdělena na části podle biotopu – vodní jezírko, bylinková zahrádka, kompost, jeskyně, hmatová stezka. Nechybí ani koutek s drobným ovocem, pěstitelský záhon nebo ještěrkoviště. Strohost terénu učebny se podařilo oživit vyvýšeným záhonem, kamennou zídkou, zákoutími nebo koloseem, které se využívá jako ohniště.

Samotnou výuku oživí i prvky jako např. rozcestník, ukazatel směru nebo sluneční hodiny. V roce 2010 jsme se zapojili do česko–rakouského projektu „Přírodní zahrady“ a v roce 2011 byla naší zahradě udělena speciální plaketa „Ukázková přírodní zahrada“ a „Přírodní zahrada“.

Zdroj informací a fotografií: www.dozahrad.cz, výstup přeshraničního projektu programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika GrünRaum. Jeho cílem je využít vzrůstajícího zájmu o zahradní turismus a využít velký potencionál přírodního a kulturního bohatství zahrad a dalších zelených prostor na jižní Moravě, Vysočině a v Dolním Rakousku. 

Otevírací doba:

Dle otevírací doby školky