Židovská čtvrť Brtnice

Obyvatelé židovského vyznání bydleli v Brtnici v židovské čtvrti, jejíž nejstarší část byla tvořena starobylou synagogou z roku 1629, školou a radnicí. Poslední domy před revolucí zbourali.

Kontakt

Informační centrum Brtnice
náměstí Svobody 74
58832 Brtnice
region Jihlava
49.306946, 15.676419Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Historie Židů v Brtnici na Jihlavsku sahá do 14. století a o dvě stě let později je řemeslníkům povoleno usadit se ve městě. V polovině 19. století už v Brtnici bydlelo kolem pěti set Židů. Samostatná náboženská obec se zde udržela až do začátku Protektorátu.

Malé ghetto a synagoga vznikli v polovině 17. století severně od náměstí. Skládalo se z padesátky domů, které ovšem zničil rozsáhlý požár. Měli vlastní obytný dům i četnickou stanici. Židovská škola, úřadem schválená roku 1872, byla v jednom z domů židovského ghetta vedle synagogy. Byla to jednotřídní škola, ve které se vyučovalo se v německém jazyce. Židovské město měli i své vlastní koupaliště.

V Brtnici je dodnes viděný jenom Židovský most. Byl postaven v 1. čtvrtině 18. století a sochami svatých ho doplnil místní sochař David Lipart. Všechny sochy byly původně z mušlového vápence. Originály jsou postupně restaurovány. Pohledu na zámek s mostem v popředí se říká brtnické Hradčany.

V současné době je připomínána židovská čtvrť pamětní deskou na obchodním domě, kvůli jehož výstavbě musela být synagoga, rabínský dům a několik dalších budov v roce 1988 zbouráno.

Foto: archiv Vysočina Tourism