Domy na náměstí Jemnice

Na jemnickém náměstí Svobody převažují patrové domy přestavěné většinou v 18. a 19. století. Po velkém požáru v roce 1832 se zachovalo jen několik barokních štítů.

Kontakt

Turistické informační centrum Jemnice
Husova 2
67531 Jemnice
region Třebíč
49.018574, 15.569965Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Jemnice na Třebíčsku byla mezi prvními městy v kraji, která měla už ve 13. století hradby. Tvar města představoval nepravidelné kulaté území a domy na něm stojí na gotických nebo renesančních základech.

Přestavěny však byly v osmnáctém a devatenáctém století. Barokních štítů se ale kvůli požáru ve třicátých letech 19. století moc nedochovalo.

Jihovýchodní část náměstí zabírá zámecký areál. V rohu u ulice Husovy stojí nápadná budova bývalého okresního soudu. Vedlejší dům s dřevěnou věžičkou je stará radnice. Městský úřad se nachází v Husově ulici. V severozápadním rohu náměstí Svobody vyniká soubor budov jemnické školy.

Dominantou náměstí Svobody i celého města je kostel sv. Stanislava. Uprostřed náměstí je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého a na jihu stojí kamenný sloup se Spasitelem. Jihozápadní roh náměstí zdobí fara s barokním štítem, a konečně na východní straně stojí dům č. 26, kde pobýval spisovatel Jan Vrba, což připomíná pamětní deska.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina