Zvonkohra Staré radnice Žďár nad Sázavou

Zvonkohra na fasádě Staré radnice na náměstí Republiky je darem ŽĎAS, a.s.. Zvony zvonkohry byly odlity ve žďárských strojírnách a slévárnách, a to u příležitosti 60. výročí jejich založení.

Kontakt

Město Žďár nad Sázavou
náměstí Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.562798, 15.939407Mapa
Volné pokoje

Podle získaných vzorů byla navržena výroba elektricky ovládané zvonkohry. Technologie metalurgického závodu propočítala technické parametry pro výrobu devíti kusů zvonů. Nejprve byly vyrobeny polystyrenové modely a ty zaformovány do samotuhnoucí formovací směsi složené z chromitového písku a pryskyřice, s použitím středně legovaného materiálu G14CrMo55, odolávajícího korozi. Teplota lití zvonů dosáhla 1590°C. Odlité zvony byly tepelně zpracovány a obrobeny. Poté přišla nesložitější fáze. Vzory, podle kterých byla velikost zvonů navržena, jsou odlévány z klasické zvonoviny umožňující odlití žebra o tloušťce cca 5 mm. Technologie odlévání oceli ve ŽĎASu však vyžadovala zesílení stěny zvonu a tím také změnu zvukové charakteristiky.                  

Na provozu hrubovny ŽĎAS, a.s. proto po několik dnů probíhalo ladění zvonů na příslušné kmitočty odpovídající rozsahu malé nony. Zvony získaly velice příjemný a melodický zvuk v hudebním rozsahu H2 – C4. Celková váha zvonů s elektromagnetickými kladívky je cca 210 kg. Jména zvonů byla vybrána na základě historického vztahu k areálu bývalého žďárského kláštera nebo byla odvozena od jmen osob, které se na přípravě a výrobě zvonkohry podílely: Jan Nepomuk, Vladimír, Miroslav, Jaromír, Constantin, Arnošt, Stanislav, Jaroslav, Marie.

Po konzultacích s odborníky z elektroprojekce ŽĎAS, a.s. bylo odsouhlaseno řešení dodávky elektrického ovládání zvonkohry od specializované externí firmy. Ta navrhla vybavení jednotlivých zvonů elektromagnetickými kladívky, na kterých jsou ze záznamu přenášeny spouštěcí impulsy. Nejzajímavější variantou však je přímé ovládání zvonkohry hudební klávesnicí. Jediným omezením počtu melodií, které lze na zvonkohru zahrát je 9 celých tónů (zvonů) zvonkohry. Ovládání zvonkohry neumožňuje náhodný výběr přehrávaných melodií.

Šestnáct melodií lidových a církevních písní je nastaveno tak, aby hrály každoročně od 7. ledna do Zeleného čtvrtku do 16 h. Poté zvonkohra utichne – její zvony společně s kostelními zvony „odletí do Říma“ - a zvonkohra se opět rozezní o Velikonoční neděli.

Od Velikonoční neděle až do 23. prosince zvonkohra hraje stejné melodie lidových a církevních písní jako před Velikonocemi, ale v jiném pořadí.

V období Vánoc, tedy od 24. prosince do 6. ledna hraje zvonkohra šestnáct melodií koled.

Otevírací doba:

denně každou hodinu 6:59-21:59
mimo Zelený čtvrtek od 15:59 a Bílou sobotu