Z Prosíčky až na Selský dvůr

Zavítejte do rodiště autora Broučků Jana Karafiáta, vyšlápněte na vrchol Prosíčka a dopřejte si příjemnou pauzu v restauraci Selský dvůr.

Kontakt

Daňkovice
59203 Sněžné
region Žďár nad Sázavou
49.653980, 16.148605Mapa
Volné pokoje
  • 1.Městská památková zóna Jimramov
  • 2.Rodný dům spisovatele Jana Karafiáta
  • 3.Rodný dům bratří Mrštíků
  • 4.Skalní vyhlídka Prosíčka
Délka trasy: 3,5 km
Období: léto, zima

Poctivou českou klasiku dostanete na talíř v restauraci Selský dvůr v Daňkovicích. Dali byste si třeba zvěřinovou paštiku, krém z kysaného zelí, bramborové šišky, houbový koláč, králíka na smetaně nebo jelení ragú na víně? V Selském dvoře si určitě vyberete. Jen o víkendech si místo v restauraci či na její prosklené terase raději zarezervujte předem.

Pořádné občerstvení při výletu Jimramovskem až na Prosíčku totiž zcela jistě oceníte. Neuděláte chybu, když odstartujete přímo v Jimramově a prohlédnete si jeho městskou památkovou zónu. Máte rádi Broučky? Zastavte se u rodného domu jejich autora Jana Karafiáta. Najdete tu i rodný dům dalších literátů, a to bratří Mrštíků. Nevynechejte renesanční zámek a kostel Narození Panny Marie. Při procházce Jimramovem vás možná překvapí funkcionalistická vila, která je na Novoměstsku zcela ojedinělá.

A pak už hurá na Prosíčku. Její vrchol je v nadmořské výšce 739 m n. m. a stojí na něm dřevěný kříž od řezbáře Jana Urbana. Výstup není příliš náročný a výhled odtud stojí za to. Pokud máte ještě dost sil, pokračujte na další kopec, kde najdete skalní blok Štarkov. Jsou tu dodnes patrné zbytky původního hradu Skály.

Foto: V. Kunc