Po skalách Žďárských vrchů

Tento téměř 20km výlet vás zavede do lesů v okolí obce Křižánky. Cestou potkáte mnoho zajímavých skalních útvarů a dostanete se i na nejvyšší bod Žďárských vrchů. Nechybí ani odměna v podobě vynikající kávy v kavárně Hofr.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 19 km
Časová náročnost: 6 h

Lesy a skály kolem Křižánek

Výlet začněte návštěvou vesnické památkové rezervace v Křižánkách, která je s celkem 45 kulturními památkami největší svého druhu v Kraji Vysočina. Křižánky se rozkládají na obou stranách řeky Svratky a jsou rozděleny historickou zemskou hranicí na českou a moravskou část. 

Po prohlídce vesnice se vydáte po modré turistické značce k nejvyššímu vrcholu Žďárských vrchů, kterým je Devět skal (836 m n. m.). Nebojte se, cesta je mírná, i když stále stoupá. Na vrcholu Devíti skal si vychutnáte nádherný výhled do okolní krajiny. 

Poté budete pokračovat po hřebeni a sledovat červenou turistickou značku, která vás nasměruje na další zajímavá místa, jako jsou Lisovská, Malinská a Drátenická skála. Od Drátenické skály vás opět čekají parádní výhledy, tentokrát do Milovské kotliny s Blatinami v dálce.

V Blatinách nesmíte zapomenout na zastávku v kavárně Hofr. Kavárna nabízí pohodové posezení ve stylovém prostředí a vynikající kávu z místní pražírny. 

Z Blatin pokračujete přes Milovy, kde se připojíte na zelenou turistickou značku. Cesta vás zavede přes přírodní památku Meandry Svratky a přes zaniklou sklářskou osadu až na Čtyři palice, což je mohutný rulový útvar. V tuto chvíli máte před sebou cestu zpátky do Křižánek, kde zakončíte tento krásný výlet.

Foto: Koruna Vysočiny