Naučná stezka Březina

Na okružní naučné stezce o délce 8 km je 16 zastávek, které seznamují s geologií, historií a ekologií Humpolecka a rovněž se zříceninou středověkého hradu Orlíku u Humpolce.

Kontakt

39601 Humpolec
region Pelhřimov

Jméno stezky je odvozeno od prvního ředitele Zemědělské školy v Humpolci, od Otakara Březiny, který významným podílem přispěl k poznání přírody a historie okolí Humpolce. K naučné stezce se můžete snadno dostat z Horního náměstí v Humpolci, když půjdete k lesoparku u základní školy Podhrad, kde naučná stezka začíná a také končí.

Trasa je určená pro pěší turisty a vede převážně po lesních cestách v okolí hradu Orlíka. Stezka je značena orientačními tabulemi a značkami. K odpočinku poslouží vybudované odpočinkové místo a k osvěžení dvě lesní studánky. Šestá a sedmá zastávka informují o Březince – rýžovišti zlata a o andalusitu u Čejova. Pro sběratele hornin a nerostů je tady připravena specialita, unikátní naleziště andalusitu.
Kolem zříceniny hradu Orlík, která je přístupná od dubna do října, můžete dojít k poslední zastávce naučné stezky, kterou je židovský hřbitov.
Správce stezky: Město Humpolec

Foto: archiv MěKIS Humpolec