Současná Chotěboř láká na každoroční Festival fantazie nebo místní pivo. Ve městě se ale nachází památky, jako kostel, mariánský sloup nebo židovský hřbitov.

Kontakt

Informační centrum Chotěboř
Fominova 257
58301 Chotěboř
region Havlíčkův Brod
49.718479, 15.669300Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První osada v Chotěboři stála už ve 12. století. První doložený majitel panství je uváděn Smil z Lichtemburka, kterému patřily stříbrné doly i na dalších místech. Král Jan Lucemburský udělil ve 14. století městu jihlavské městské horní právo a povýšil jej na město královské. V roce 1421 obsadil město husitský oddíl. Roku 1454 nařídil král Ladislav Pohrobek město znovu opevnit, na konci 15. století získal Chotěboř Mikuláš ml. Trčka z Lípy a připojil ji ke světelskému panství. Za třicetileté války bylo město poničeno švédskými vojsky a pokatoličtěno. Od roku 1683 vlastnil panství hrabě Kinský, který dal postavit barokní zámek ( není přístupný veřejnosti). Ráz města narušilo v 19. století několik požárů, které zničily většinu domů na náměstí a kostel.

Na místě dnešního chotěbořského kostela sv. Jakuba Staršího dříve stávala románská kaple. Její počátky jsou shodné se vznikem samotného města. Děkanský kostel sv. Jakuba byl nakonec v letech 1894–1895 přestavěn ve stylu novogotiky. Z původní stavby zbyla věž, severní strana lodi a další fragmenty. V chotěbořském parku Václava Fialy je pseudorománská a pseudogotická kaple Povýšení sv. Kříže, která byla postavena v roce 1863 podle plánů Františka Schmoranze. Mariánský sloup v parčíku pod ulicí Trčků z Lípy byl postaven v roce 1700 v době ohrožení města morem nákladem majitelů chotěbořského panství, rodiny Kinských.

Židovská obec v Chotěboři po sobě zanechala židovský hřbitov. Ten byl během nacistické okupace zdecimován. Netradiční na něm je, že je obklopen katolickým hřbitovem.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Vladimír Kunc, Martin Dubský, Náš svět

Videogalerie