Město Počátky na Pelhřimovsku je lidem známé hlavně díky několika filmům, které se tady točily. Dnes se do města jezdí turisté hlavně rekreovat.

Kontakt

Turistické informační centrum
Palackého náměstí 7
39464 Počátky
region Pelhřimov
49.260201, 15.240222Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Název Počátky je odvozen od pramenů okolních studánek, potoků a rybníků. Roku 1389 je koupil Jindřich z Hradce a jeho potomkům patřily až do vymření rodu na počátku 17. století. Hned na počátku třicetileté války bylo Počátecko vydrancováno a zpustošeno a ještě větší zkázu způsobili roku 1645 Švédové. V 17. století získali panství Šternberkové. Jejich erb se stal součástí nového městského znaku. Po požáru roku 1821 se změnil ráz staveb a téměř zmizelo opevnění.

Výraznou dominantou Počátek je barokně přestavěný kostel sv. Jana Křtitele z konce 13. století. Jeho věž je přístupná a je z ní výhled na město i do okolního kraje. Další církevní stavbou je kostel Božího Těla nebo sloup se sochou Panny Marie. S městem je také spjatý básník Otokar Březina, jehož rodný dům stojí nedaleko náměstí.

Počátky jsou známé mimo jiné díky léčivému prameni vytékajícímu ze země asi tři kilometry od města. Lázně pojmenované po svaté Kateřině jsou dodnes hojně navštěvované. Poprvé byl kostel na tomto místě připomínán před rokem 1586. Kolem kostela vedou dvě naučné stezky. První se věnuje básníkovi Otokaru Březinovi a druhá se nazývá K pramenům Počátek.

Město Počátky jsou také součástí kinematografie. Natáčely se tady například Postřižiny, Jízda nebo seriál Návštěvníci.

Foto: město Počátky, archiv Vysočina Tourism

Videogalerie