Adrenalinová trasa po ferratách ve Víru

Máte rádi akční výlety s trochou dobrodružství? Potom si jistě užijete ferraty ve skalách nad Vírskou přehradou. Jištěné trasy nejsou náročné a zvládnou je i začátečníci a děti. Kromě zajímavého zážitku si z výletu odnesete také vzpomínky na krásné výhledy do údolí řeky Svratky.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.562820, 15.939277Mapa
Volné pokoje
Časová náročnost: 2 h

Aktivní výlet pro dospělé i školáky

Vírské ferraty tvořící značený turistický okruh prozkoumáte přibližně za dvě hodiny. Jde tedy o (ani ne) půldenní výlet, který snadno spojíte s návštěvou dalších míst. 

Že jste ještě ferraty nezkoušeli a máte obavy, zda cestu zvládnete? Žádný strach, po celou dobu se budete pohybovat po zajištěných trasách. Na cestu stačí každý středně zdatný turista, a dokonce i děti přibližně od 8 let. Veškeré vybavení si lze zapůjčit přímo na místě, a to v horolezecké chatě Krabička. Tady vám ochotně vše vysvětlí a ukážou, jak vybavení používat. Vybavení si můžete zamluvit také online v rezervačním kalendáři.

Jaké trasy vás během výpravy čekají? 

  • První ferrata Ledová stěna začíná hned u chaty Krabička a vede k východní stěně Velké věže. Tady se nachází pětimetrový lanový most, který nadchne každého dobrodruha. Za ním pokračujte strmým výšvihem nahoru na vyhlídku. 

  • Nyní se můžete připojit k ferratě Horní vyhlídka. Po kamenných schodech se dostanete na hřeben, kde budete mít celou přehradu Vír jako na dlani. Poté pokračujte po značené stezce na přehradní hráz.

  • Třetí a zároveň nejjednodušší ferrata s názvem Jezerní stěna začíná pod hrází a postupně vede až k vrcholu, který vám otevře exkluzivní výhled do údolí. TIP: Pokud si nejste jisti, zda ferraty zvládnete, nebo s sebou máte menší děti, začněte nejlépe touto nejlehčí trasou. 

Pod nástupem na každý okruh najdete informační cedule s dobře značenou mapou.

Foto: Adrex Base Camp