Novoměstskem od severu k jihu

Tato trasa nabízí nesčetné romantické výhledy, které byly inspirací pro tvorbu známých umělců. Zavede vás až do Nového města, kde si v Horácké galerii prohlédnete některá jejich díla. Na závěr nechybí odpočinek v Městských lázních.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 16 km
Časová náročnost: 5 h

Krajinou malířů Vysočiny

Svůj výlet začněte v osadě Milovy, kam se dostanete pohodlně autem i autobusem. Přímo v osadě se můžete ponořit do atmosféry starých horalských domků tyčících se v krajině obklopené skalami. 

Najít tu správnou trasu bude jednoduché. Až do Studnice totiž půjdete po zelené turistické značce. Ze Studnice se pak budete držet žluté značky.

Co vás na cestě čeká? 

  • Od Milov se vydáte směrem k Drátenické skále a dál k malebným Blatinám a do obce Kadov. Tady se určitě zastavte v restauraci u Janečků a ochutnejte legendární likér Kadovánek. 

  • Vaším dalším cílem bude vrchol Pasecké skály, u turistů oblíbený pro úchvatné výhledy na Žďárské vrchy. 

  • U Studnice, nejvýše položené osady na Vysočině, vás jistě upoutá studnický stožár, technická zajímavost v podobě stanice pro měření námrazy. 

Po jeho prohlídce zamiřte z kopce směrem do Nového Města na Moravě. Cestou si vychutnáte spoustu malebných výhledů. Pokud vás dožene hlad, zastavte se v Maršovicích v Maršovské rychtě. Nabídne vám příjemný odpočinek a občerstvení. 

A konečně v samotném Novém Městě na Moravě, kde vaše dobrodružství končí, si můžete prohlédnout Horáckou galerii s díly slavných malířů, kteří se inspirovali vám již dobře známou krajinou. Pro dokonalý relax na závěr dne navštivte také Městské lázně se skvělým wellness.

Foto: Koruna Vysočiny