K moři bledulek

Máte v kalendáři volné jarní odpoledne? Věnujte ho pohodové procházce přes vesničky, pole a louky až k přírodní rezervaci Údolí Chlébského potoka. Na začátku jara vás tu ohromí pohled na miliony chráněných bledulí jarních.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 15,5 km
Časová náročnost: 4,5 h

Pohodová procházka a úžasná přírodní podívaná

Výlet za mořem bledulí začněte ve Štěpánově nad Svratkou. Po předchozí domluvě zde můžete navštívit Hornický cechhaus, který vám přiblíží zdejší unikátní hornický region. 

Následně pokračujte po červené. Cestou projdete kolem kubisticky přestavěného kostela sv. Petra a Pavla a později také po hranici přírodní památky Nad koupalištěm. Trasa vás zavede do obce Ujčov, kde se můžete zastavit na něco dobrého v penzionu Zubr. 

Nyní opusťte značku a podél toku Svratky zamiřte do Dolního Čepí se starobylým kostelem sv. Václava. Tato pozoruhodná stavba za celou svou historii prodělala jen nepatrné stavební úpravy. 

Cestou z Dolního Čepí na Chlébské ještě natrefíte na monumentální betonový pomník připomínající bojovou činnost partyzánských skupin Jermak, Kozina a Záře. V období II. světové války tyto skupiny operovaly právě v těchto místech. 

U vesnice Chlébské na vás čeká zlatý hřeb celého výletu. Naučná stezka Údolím Chlébského potoka, která vás provede stejnojmennou přírodní rezervací. Pokud se sem vypravíte během brzkého jara, uvidíte v údolí skutečnou přírodní raritu. Nekonečné „koberce“ bledulí jarních čítající desetitisíce těchto chráněných rostlin. 

Poté následujte opět zelenou značku. Dojdete po ní až k řece Svratce a dále do Nedvědice, kde objevíte historický mincovní poklad, který se našel v nedalekém Dolním Čepí. Vystavený je v místním turistickém centru. Na vlakové nádraží je to odsud už jen pár kroků.

Foto: Koruna Vysočiny