K pramenu Doubravy

Klidná zhruba 12kilometrová procházka přes rašeliniště a lesy okolo rybníku Velké Dářko vás zavede až k pramenu řeky Doubravy. Na konci trasy vás čeká odměna v podobě dobrého oběda v restauraci U Šimáka.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 12 km
Časová náročnost: 3 h

Přes rašeliniště a lesy k pramenu Doubravy

Od kapličky sv. Rozálie v Radostíně vyrazte směrem k Velkému Dářku k naučné stezce Dářská rašeliniště. Tato stezka vás zavede do jedinečného rašeliništního prostředí Žďárských vrchů. Díky informačním panelům se dozvíte spoustu zajímavostí o živé i neživé přírodě tohoto unikátního místa. 

U Padrtin se napojíte na žlutou turistickou značku a po lesní cestě dorazíte na asfaltku, kterou budete následovat. Neopouštějte ji, dokud se nedostanete k hlavní silnici mezi Vepřovou a Radostínem. Zde odbočte doleva a po několika metrech objevíte udržovaný pramen Doubravy spolu s památníkem. 

Poslední část naší cesty směřuje po silnici zpět do Radostína. Jako skvělý závěr výletu doporučujeme zastavit se v restauraci U Šimáka, kterou najdete na konci vesnice. Tady si můžete dopřát chutné občerstvení a odpočinout si po krásném dni stráveném v přírodě.

Foto: Koruna Vysočiny