Bystřickem za svařákem

Za krásných zimních dnů se můžete vydat za výhledy do hlubokých údolí, které po miliony let formovala řeka Svratka. A co by to bylo za pohodový výlet, kdybychom nepřidali nějakou tu zastávku na svařák nebo kávu.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 14 km
Časová náročnost: 4,5 h

Zimní krajinou z Víru do Vítochova 

Z parkoviště u obecního úřadu ve Víru se vydejte po červené turistické značce na monumentální přehradní hráz vodního díla Vír I. Když budete mít štěstí, uvidíte po své levici největší českou přírodní ledovou stěnu. 

Vaše kroky nyní zamíří do lesnatých kopců a dál až do vesničky Karasín, nad níž se tyčí stejnojmenná rozhledna přístupná po celý rok. Z osmadvacetimetrové výšky po vystoupání 129 schodů na vás čeká krásný výhled na Bystřicko. Z rozhledny je také vidět kamenný kostel sv. Michaela ve Vítochově. I sem se na tomto výletě vydáte. Dovede vás k němu zelená turistická značka. 

Z Vítochova se budete vracet po zelené zpátky do Karasína a do Víru. Těsně před cílem ještě minete Vírský mlýnek, zajímavou soustavu vodou poháněných pohyblivých figurek. A jste zpět! 

Po procházce určitě zajděte do cukrárny VE VÍRU MLSÁNÍ, kde si kromě výborného svařáku můžete dát některý z domácích zákusků. Pro potěchu oka nakoukněte i do vyhlášené Galerie Na Bahnech, která je součástí budovy.

Foto: Koruna Vysočiny, Roman Šulc