Synagoga Golčův Jeníkov

V jeníkovské synagoze, která je v novorománském slohu, je umístěn depozitář Židovského muzea Praha a veřejnosti je nepřístupný.

Kontakt

Město Golčův Jeníkov
nám. T.G.M. 110
58282 Golčův Jeníkov
region Havlíčkův Brod
49.814205, 15.476671Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Jako srubovou stavbu postavili první synagogu v Golčově Jeníkově. Písemný doklad o tom pochází z roku 1659, což je období i prvních dokladů o Židech ve městě. Synagoga ovšem roku 1808 vyhořela a chátrala až do další požáru o šedesát let později, kdy bylo zničeno i dalších patnáct domů. Nová zděná budova z roku 1873 je novorománská a dekorativní prvky v maurském stylu. Na štítu je Mojžíšovo Desatero a průčelí zdobí hebrejská hvězda.

K bohoslužbám sloužila jeníkovská synagoga až do roku 1942, kdy byli tamní Židé deportováni. Poté ji spravovala Církev československá husitská, nebo Českobratrská církev evangelická. Když byl pronájem církvi zrušen, budova chátrala a jedním z návrhů bylo, že se uvnitř vytvoří kino. Díky zásahu krajské památkové péče, přešla synagoga pod státní židovské muzeum v Praze, která si v Jeníkově vytvořila depozitář a v 90. letech budovu kompletně zrestaurovala.

Foto: archiv Vysočina Tourism

Videogalerie