Humpolec, Pelhřimov a Křemešnický okruh

Tento výlet kombinuje procházky v přírodě s poznáváním historických míst. Nabídne nevšedně pestrou paletu významných pamětihodností.

Kontakt

Infocentrum Humpolec
Havlíčkovo náměstí 91
39601 Humpolec
region Pelhřimov
49.541523, 15.359319Mapa
Volné pokoje
  • 1.Humpolec
  • 2.Pelhřimov
  • 3.Křemešník
  • + 4.Březinova naučná stezka
  • + 5. Křemešnický okruh
Délka trasy: 39,7 km
Časová náročnost: 12 h
Výchozí místo: Humpolec
Cílové místo: Křemešník
Období: léto

Z Humpolce do Pelhřimova půjdete 23 kilometrů, na Křemešník dalších devět a pokud budete chtít, přidáte k tomu ještě sedmikilometrovou Březinovu naučnou stezku a pětikilometrový Křemešnický okruh. Mezi místy ale také můžete přejíždět autem.

Nejprve se z humpoleckého náměstí vydáte po hrázi rybníka zpevněné alejí stoletých stromů po Březinově naučené stezce až na rozcestí Na Štůlách. Pak přijde prohlídka zříceniny hradu Orlík u Humpolce, která se tyčí nad městem. Od hradu pak klesáte po pěšině přes kamenné moře zpět do Humpolce.

Pelhřimov je bývalé královské město, jehož historické centrum si až do dnešní doby zachovalo renesanční charakter. Třetím zastavením je okruh vrchu Křemešník, kde se nachází přírodní rezervace, která chrání původní smíšené porosty. Na vrcholu se nachází rozhledna Pípalka. Ideální způsob, jak se pohodlně seznámit se všemi místními pamětihodnostmi a krásnou přírodou, je absolvovat 5,5 kilometru dlouhý Křemešnický okruh.

Turistické informační centrum
Masarykovo náměstí 10
393 01 Pelhřimov
+420 565 326 924
ic@kzpe.cz
www.pelhrimovsko.cz

 Foto: archiv Vysočina Tourism