Klášterní kostel sv. Rodiny v Havlíčkově Brodě

Barokní kostel svaté Rodiny byl postaven v letech 1679–1733 při klášteře augustiniánů za bývalými hradbami města. Na stavbě se podílelo několik stavitelů – východní část s presbytářem postavil Gian Batista (patrně z Chrudimě) a západní část vystavěl Daniel Měnický z Chrudimě, průčelí kostela je ze začátku 18. století – dle návrhu řádového bratra Filipa à Sancto Hermanno, jenž je také autorem soch svaté Rodiny. 

Kontakt

Městské divadlo a kino Ostrov, s.r.o.
58001 Havlíčkův Brod 1
49.604481, 15.579496Mapa
Období: léto

Vnitřní barokní jednolodní interiér kostela je z první poloviny 18. století. Výraznou pečeť mu vtiskl sochař Ignác Rohrbach z Chrudimě. Je autorem hlavního oltáře, který je zasvěcen sv. Rodině s obrazem od Siarda Noseckého, dále oltáře Pět ran Kristových, který je symbolem řádu augustiniánů a v Čechách existuje pouze jeden exemplář. 

Klášter byl zrušen císařem Josefem II., poté využíván pro účely hlavní školy a obnoveného gymnázia. Začátkem 20. století došlo k přestavbě budovy pro potřeby státních úřadů a tomuto účelu slouží doposud. 

 

Otevírací doba:

 

Prohlídky s výkladem zajišťuje Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. Prohlídku lze zamluvit s dostatečným předstihem osobně na pokladně muzea nebo na tel. čísle: 569 429 151

 https://www.muzeumhb.cz/expozice/kostel-svate-rodiny/

Nebyla nalezena žádna položka.