Svratka je malebné město v Kraji Vysočina, ležící 17 km severovýchodně od Žďáru nad Sázavou, na historické hranici mezi Čechy a Moravou. Město, které je domovem pro přibližně 1 400 obyvatel, je rozděleno řekou Svratka na českou a moravskou část. Svratka je známá svou bohatou historií a krásnou přírodou, která láká k procházkám a turistice.

Kontakt

Město Svratka
Palackého 30
59202 Svratka
region Žďár nad Sázavou
00295531
49.711494, 16.035067Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Svratka je město s bohatou historií sahající až do roku 1350, kdy bylo součástí Rychmburského panství. Jeho historie je spojena s vývojem průmyslu, získáním městských práv v roce 1867 a rozvojem během první republiky. Město má zajímavé památky jako kostel sv. Jana Křtitele se samostatně stojící zvonicí, faru, lidovou architekturu v Račaně či sošku „Houbaře". V okolí najdete druhé nejstarší golfové hřistě, sjezdovku, krásný pozdě barokní zámek Karlštejn nebo mohutnou skálu Zkamenělý zámek. Po okolí vás provede hned několik nových naučných stezcek. Městské muzeum nabízí velmi zajímavou expozici věnující se řemeslům první republiky a třeba i Jednotě ze 70. let 20. století. "

Co navštívit?
Bistra:

restaurace Krušovická restaurace, U Berušky, U Šillerů, Hotel Svratka

Kavárny:

Cukrárna Na Růžku

Turistické atraktivity:

Městské muzeum Svratka, Malířská stezka kolem Svratky, Naučná stezka Svratka, její historie a příroda, Sjezdovka Svratka - v létě terénní tříkolky, Golf Club Svratka, Lovecký zámeček Karlštejn, Zkamenělý zámek

Foto: město Svratka, Koruna Vysočiny, Roman Šulc

Videogalerie