Zajímavé pamětihodnosti a krásná příroda v okolí města Třebíč

V Třebíči lze navštívit evropský unikát - výjimečně zachovalé židovské město. Další zastávkou mohou být Wilsonova skála či Jaroměřice a Moravské Budějovice.

Kontakt

Turistické informační centrum Třebíč - Národní dům
Karlovo náměstí 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.255562, 15.872675Mapa
Volné pokoje
  • Třebíč
  • Jaroměřice
  • Moravské Budějovice
Délka trasy: 51 km
Časová náročnost: 2 h
Období: léto

Moravské okresní město Třebíč se může pyšnit památkami zapsanými na Seznam světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí bazilika i židovská čtvrť. Významnou památkou ve městě je románsko-gotický křesťanský kostel se zámkem. Sama bazilika sv. Prokopa figuruje na Seznamu UNESCO. Stejně tak je na něj zapsaná tamní židovská čtvrť, kterou tvoří soubor 123 dochovaných domů, které doplňují objekty bývalých židovských institucí – radnice, rabinátu, chudobince, nemocnice a školy. Skutečnými perlami židovské čtvrti jsou dvě synagogy. Židovský hřbitov je jedním z největších v zemi a je na něm zhruba tisíc hrobů, z nichž nejstarší je z roku 1625.

K Wilsonově skále je nejlepší se dostat tak, že se zaparkuje ve vesničce Hartvíkovice. Odsud vede pohodový tříkilometrový okruh, který vede i přes pláž Dalešické přehrady. Hlavním cílem je ale vyhlídka ze skály.

Další zastávkou může být město Jaroměřice nad Rokytnou, kde je jeden z největších zámeckých komplexů v Evropě, na který na západě navazuje majestátní kostel sv. Markéty. Odsud se pak lze přemístit ještě do osm kilometrů vzdálených Moravských Budějovic.

Foto: Vladimír Kunc, archiv Vysočina Tourism

Videogalerie