Přírodou za památkami města Polná

Vydejte se na okružní výlet z Jihlavy přes Polnou a Dobronín. Za památkami, architekturou, známými i neznámými příběhy a v neposlední řadě také za dobrou regionální kuchyní.  

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 43 km

Do Polné za historií 

Osedlejte kola, nebo nastartujte auto a jedeme! Tento okružní výlet má celkem 43 kilometrů, takže si na jeho absolvování připravte ideálně celý den. 

Začneme v Jihlavě, krajském městě, které má tolik památek a různých atrakcí, že by to vydalo na samostatný výlet! Dnes je však na řadě objevování jiného města – tou je Polná s pestrou paletou památek, zajímavou historií i gurmánským zážitkem. Co rozhodně nevynechat?

  • Monumentální hrad a zámek, které splývají do jednoho celku – zde si můžete projít některou ze 4 prohlídkových tras (Řemesla, Historie, Stará škola a Proměny Polné). Na trasách objevíte třeba kupecký krám, barokní lékárnu nebo sbírku starých hodin.

  • Barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie postavený mezi lety 1700 a 1707 je jedním z největších chrámů v zemi a nabídne vám mnoho k vidění: chrám samotný, zvonici či byt zvoníka. Určitě si užijete i pohled do kraje z vyhlídky na věži. 

  • Regionální židovské muzeum – prohlédněte si muzeum, rabínský dům, synagogu a zamiřte k symbolickému hrobu Anežky Hrůzové do lesa Březina. Pozor, návštěvu je nutné rezervovat předem.

  • Gastronomický zážitek vás pak čeká v Měšťanském pivovaru, kde část svého dětství prožil Bohumil Hrabal. Známého spisovatele v restauraci vkusně připomínají. 

Nyní je čas nabrat opět směr Jihlava. Do cíle výletu se dostanete jednoduše přes obce Dobronín a Střítež.

Foto: Brána Jihlavy